Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Bigos z cukinii

Bigos to typowe danie polskiej kuchni, często serwowane również z okazji świąt. W swojej najbardziej tradycyjnej wersji jest zrobiony z kapusty. Szukając jednak oryginalnych przepisów na świąteczne potrawy, warto spróbować nowych rozwiązań. W tym przypadku zamiana podstawowego składnika – kapusty na cukinię, owocuje ciekawym, dużo łagodniejszym smakiem.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Umytą i osuszoną cukinię (wydrążoną z pestek) ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wykładamy ją na sitko, solimy i odstawiamy na ok. 25-30 minut.

  • W tym czasie kroimy cebulę i paprykę w kostkę, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Następnie, na rozgrzanym oleju, smażymy cebulę, gdy zacznie się szklić, dodajemy marchewkę, a na koniec pokrojoną paprykę. Zdejmujemy całość z ognia i dodajemy obie papryki w proszku – słodką i ostrą (dokładnie mieszamy, papryka nie nabierze wtedy gorzkiego smaku). Z powrotem wkładamy warzywa na ogień.

  • Odciśniętą z nadmiaru soku cukinię dodajemy do warzyw i zalewamy całość szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.

  • W tym czasie, na drugiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju , kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy.

  • Przesmażoną kiełbasę dodajemy do duszących się warzyw i doprowadzamy do wrzenia aż całość nieco odparuje. W razie czego doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Podajemy np. ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Porady Gotowanie

  • Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy się nieco przegryzie.
  • W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć w składnikach kiełbasę.

Oceny i komentarze: 0