Rozumiem i zgadzam się z polityką prywatności dotyczącą tej strony and
Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Ciasto:
300 g kaszy jaglanej
1 litr wody
2 jaja
3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Nadzienie:
2 upieczone/gotowane buraki pokrojone w plastry
200 g koziego sera
50 g orzechów włoskich
Liście botwinki
Sól morska
Pieprz czarny mielony w torebce
Kaszę gotuj w 1 l nieosolonej wody przez 15 min na mocnym ogniu. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Do kaszy dodaj suszone pomidory i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj.
Kaszę rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Upieczony spód posmaruj serem (zostawiając 2 łyżki), oprósz solą i pieprzem. Ułóz buraki, posyp orzechami i pozostawionym serem.
Piecz około 15 min w temp. 180 stopni. Podawaj z liśćmi botwinki.