Tarta "szarlotka"

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Masło utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą, solą. Dodaj żółtka oraz wodę. Wyrób na jednolite ciasto, Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • ¾ ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 stopni. Odkryj 5 min przed końcem pieczenia.

  • W międzyczasie w garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i cynamon.

  • Dodaj jabłka, zamieszaj i duś pod przykryciem 5 min. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy.

  • Na upieczony spód wyłóż jabłka. Rozwałkuj pozostałe ciasto, wytnij z niego np. gwiazdki i ułóż na jabłkach.

  • Piecz 15 min w temp 190 stopni.