Tarta porzeczkowa

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Do mąki dodaj kryształki wanilii wyjęte z przeciętej wzdłuż laski. Następnie posiekaj z zimnym masłem, wymieszaj, dodaj zmielony dwukrotnie ser, wyrób na jednolite ciasto, odstaw do lodówki na około 1 godz.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze ( odłóż ok. 100g ciasta) do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Piecz 15 min w temp. 190 stopni.

  • W międzyczasie rozpuść masło, dodaj wiórki kokosowe , wymieszaj.

  • Porzeczki posyp cukrem, oprósz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj.

  • Na podpieczony spód wyłóż wiórki kokosowe, porzeczki, a z pozostałego ciasta zrób cienkie paski, ułóż na tarcie tworząc kratkę.

  • Tartę piecz ok. 30 min w temp. 185 stopni.