Tarta pomarańczowa

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Mąkę, zmielone migdały/orzechy, cukier, cynamon i sól wymieszaj w malakserze. Dodaj masło i wodę, a następnie wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na ok. godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 stopniach. Odkryj 5 min przed końcem.

  • W międzyczasie żółtka utrzyj z cukrem pudrem i kardamonem. Przełóż do rondelka, podgrzewaj dolewając mleka ciągle mieszając. Na koniec dodaj dżem, mąkę ziemniaczaną i doprowadź do wrzenia.

  • Na upieczony spód wyłóż krem, ułóż cząstki pomarańczy.

  • Zapiekaj 15 min w temp. 195 stopni.