Tarta “margherita“

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, sól i rozmaryn. Wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 stopni. Odkryj 5 min przed końcem pieczenia.

  • W międzyczasie pomidory z puszki włóż do rondelka, dodaj czosnek. Gotuj ok. 7 min, pod koniec dodaj bazylię, oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Zapieczony spód posmaruj sosem pomidorowym , posyp mozzarellą, ułóż pomidory,

  • Piecz przez 15 min. w temp 190 stopni. Przed podaniem oprósz oregano.