Tarta cytrynowa z gruszkami

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Masło utrzyj z cukrem, cukrem z wanilią oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj żółtka i wodę. Wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp. 195 stopni, odkryj w połowie pieczenia.

  • W międzyczasie sok z cytryny (odlej 50 ml) zagotuj z mąką pszenną i cukrem. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym sokiem.

  • Wystudzony budyń utrzyj na puszysta masę z margaryną i cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny.

  • Na ciasto wyłóż budyń, gruszki, posyp uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi.