Robimy ciasto półfrancuskie składające się z masła, mąki, odrobiny soli i śmietany.
Posypujemy startym serem i wkładamy do pieca na około 20 minut w temp 200°C.
Pieczemy, aż quiche się zarumieni.
Wszystkie składniki, bardzo zimne, należy posiekać, zagnieść ciasto, uformować kulę, wsadzić do lodówki na godzinę.
Ciastem wylepić formę do tarty (płaską), lub tortownicę do 1/3 wysokości.
Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w temp. 220 stopni.
Ostudzić przed nakładaniem farszu.
Jajka mieszamy ze śmietaną doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pora, cebulę i boczek pokrojony w paseczki smażymy na oliwie z oliwek.
Dodajemy listki szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do wcześniej podpieczonej formy z ciastem wkładamy przyrządzony farsz i zalewamy przygotowaną mieszanką z jaj i śmietany.