Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sos z suszonych grzybów

Grzyby to tradycyjny składnik wigilijnych dań. Zbierane wczesną jesienią, w święta przywołują zapach lasu, za którym tak bardzo tęsknimy zimą. Świąteczny sos z suszonych grzybów to niezbędny dodatek do dań w każdym tradycyjnym domu. Smakuje wybornie zarówno do potraw postnych, jak i do świątecznego obiadu.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Grzyby umyj w ciepłej wodzie i namocz na kilka godzin. Ugotuj je w tej samej wodzie, razem z umytymi i obranymi cebulami.

  • Gdy będą już miękkie, odcedź (zachowaj cały grzybowy wywar), wyrzuć cebulę, a grzyby pokrój w cienkie paseczki.

  • Wsyp mąkę na patelnię i zarumień ją na ciemnozłoty kolor. Dodaj masło i mieszaj, aż zrobisz zasmażkę. Następnie dodaj zimny wywar z grzybów i dopraw do smaku przyprawą Bukiet smaku Kamis i pieprzem. Wsyp posiekane grzyby i krótko podgrzewaj.

  • Gdyby sos okazał się zbyt gęsty, rozrzedź go wodą. Sos grzybowy możesz podać do smażonej wigilijnej ryby lub pierogów.

Porady Gotowanie

Do sosu najlepiej nadają się leśne grzyby np. podgrzybki.

Sos można zabielać śmietaną, jednak smak grzybów jest wtedy mniej wyrazisty.

Oceny i komentarze: 0