Sambal to sos o wszechstronnym zastosowaniu pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Jednym z jego składników jest papryka chili. Przyprawia się nim potrawy smażone, makarony, mięsa, jaja, krewetki i warzywa. Używa się go także jako słodko-kwaśnego, pikantnego dodatku do wcześniej przygotowanych potraw. W tej wersji za pomocą blendera zmiksowano przed gotowaniem paprykę chili, cebulę, czosnek, trawę cytrynową, ocet i przyprawy, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Wszystkie składniki poza olejem włóż do blendera lub robota kuchennego. Przykryj. Miksuj aż będą grubo posiekane.
Rozgrzej olej w rondelku na małym ogniu. Przelej do rondelka zmiksowane składniki. Gotuj przez 15 minut aż mieszanina zacznie pachnieć, a tłuszcz wypłynie na jej powierzchnię. Od czasu do czasu zamieszaj.
Przechowuj w lodówce w czystym, szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku nie dłużej niż 2 tygodnie.
Chili fresno mają zbliżoną wielkość do papryczek jalapeño. Kiedy są zielone, mają delikatnie ostry smak. Kiedy dojrzewają i zmieniają kolor na czerwony, stają się bardziej pikantne.
Papryka chili zawiera kapsaicynę, która może poparzyć skórę. Po pokrojeniu papryczek chili należy starannie umyć ręce i deskę do krojenia ciepłą wodą z mydłem. Można też złożyć gumowe rękawiczki na czas obróbki papryczek.