Dwa grejpfruty obrać ze skóry i wewnętrznych błonek i podzielić na cząstki, z trzeciego wycisnąć sok.
Do 200 ml wody wsypać soli, wlać 50ml soku z grejpfruta, wsypać soczewicę i gotować na wolnym ogniu 5 min.
Pozostawić do wystygnięcia w wywarze, aby soczewica wchłonęła cały płyn.
Z awokado usunąć pestkę, obrać, pokroić w cienkie półplasterki i dokładnie skropić sokiem z grejpfruta, żeby nie ściemniało.
Do pozostałego soku z grejpfruta dodawać, ciągle mieszając, po kilka kropli oleju, musztardę, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Sałatę (porwaną na kawałki), soczewicę, cząstki grejpfruta i plasterki awokado ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Podawać z bagietką.
Komentarze