00 0
image
Oceń

Arepas z grecką sałatką tabbouleh i jogurtowym sosem chili

Składniki
Porcja dla: 12 (po 1 arepie)
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • W niewielkim rondlu umieść mleko, wodę oraz ¼ szklanki masła. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż do rozpuszczenia masła. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.

  • W średniej wielkości misce połącz białą mąkę kukurydzianą i sól morską. Powoli wlewaj mieszankę z mleka i masła, ciągle mieszając, aż zostanie wchłonięta przez mąkę (ciasto może być nieco grudkowate). Dodaj fetę i ugniataj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji oraz do pełnego połączenia składników. Podziel ciasto na 12 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz, aby otrzymać placuszek o grubości 2,5 cm i średnicy 10 cm.

  • Na dużej i głębokiej żeliwnej patelni rozpuść na dużym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła. Smaż arepas partiami przez ok. 6 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się lekko chrupiące. Jeśli będą się smażyć w zbyt szybkim tempie, zmniejsz ogień. Jeśli trzeba, między smażeniem kolejnych partii dodaj na patelnię trochę masła. Ułóż arepas na talerzu i pozostaw do lekkiego ostudzenia (można je także przygotować do 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku – przed podaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej, a następnie podgrzać na rozgrzanym na patelni maśle).

  • Przygotuj sałatkę tabbouleh. W małym rondlu zagotuj 1 szklankę wody, dodaj kaszę bulgur oraz ½ łyżeczki soli morskiej. Ponownie zagotuj, przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 25 minut. Spulchnij widelcem i ostudź do temperatury pokojowej.

  • W międzyczasie w średniej wielkości misce połącz sałatę, pietruszkę, ser feta, pomidory, ogórka, oliwki, dymkę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę oraz płatki chili. Dodaj przestudzoną kaszę bulgur i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą ½ łyżeczki soli morskiej i ponownie wymieszaj.

  • Aby przygotować sos jogurtowy, w małej misce wymieszaj jogurt, wodę i przyprawy. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

  • Arepas natnij ukośnie do mniej więcej 2/3 głębokości, aby utworzyć kieszonkę. Każdą z nich posmaruj równo jogurtowym sosem, nałóż łyżką ok. 1/3 szklanki sałatki tabbouleh i delikatnie dociśnij. Gotowe danie możesz udekorować pozostałym sosem jogurtowym. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Oceny i komentarze: 0