Tagliatelle z vongolami, białym winem i pomidorami cherry
Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.
Składniki
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Vongole myjemy pod bieżącą woda i oczyszczamy, odrywając przyklejone do skorupek glony. Umyte muszle osuszamy na ręczniku papierowym.
W osolonej wodzie gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem i smażymy. Po chwili wrzucamy vongole, posiekaną natkę pietruszki, podlewamy białym winem i dusimy pod przykryciem około 3 minut, aż zaczną się otwierać. Na patelnię dodajemy makaron, sól i pieprz. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
Wykładamy vongole wraz z makaronem na talerze i podlewamy sosem, który został na patelni. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i posypujemy startym parmezanem.