Pasta jajeczna to idealny dodatek na co dzień i od święta. Prosta w przygotowaniu, może posłużyć jako dodatek do kanapki lub jako sałatka. Wypróbuj nasz sprawdzony i prosty przepis na pastę jajeczną z dodatkiem awokado.
Ugotuj jaja na twardo - potrzebujesz ok 7-9 minut, aż będą gotowe.
W trakcie gotowania, posiekaj na drobno świeże zioła i przygotuj mieszankę przypraw.
Ugotowane jajka zmiel w maszynce na małych obrotach lub rozgnieć widelcem i poczekaj aż wystygną.
Dodaj do nich majonez, musztardę, masło i mieszankę przypraw.
Na sam koniec dodaj do pasty pokrojone w kostkę i skropione cytryną dojrzałe awokado.
Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jeśli chcesz, by Twoja pasta była mniej kaloryczna, możesz zastąpić majonez, jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną pastę możesz przetrzymywać w lodówce przez kilka dni. Pamiętaj, że sekretem idealnej pasty jajecznej są wysokiej jakości jajka od kur z wolnego wybiegu oraz umiejętnie skomponowane i świeże przyprawy.
Dodaj do tradycyjnej pasty jajecznej grzybowego aromatu. Duś na maśle 20 dkg, pokrojonych w kostkę, pieczarek i dodaj je do pasty zamiast awokado.
Dla wielbicieli bardziej słonych i wyrazistych smaków proponujemy dodać ser feta lub suszone pomidory.