00 0
image
Oceń

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna to idealny dodatek na co dzień i od święta. Prosta w przygotowaniu, może posłużyć jako dodatek do kanapki lub jako sałatka. Wypróbuj nasz sprawdzony i prosty przepis na pastę jajeczną z dodatkiem awokado.

Składniki
Porcja dla: 2 osób
Sposób przygotowania
3 min Czas przygotowania 9 min Czas gotowania
3 min Czas przygotowania
9 min Czas gotowania
  • Ugotuj jaja na twardo - potrzebujesz ok 7-9 minut, aż będą gotowe.

  • W trakcie gotowania, posiekaj na drobno świeże zioła i przygotuj mieszankę przypraw.

  • Ugotowane jajka zmiel w maszynce na małych obrotach lub rozgnieć widelcem i poczekaj aż wystygną.

  • Dodaj do nich majonez, musztardę, masło i mieszankę przypraw.

  • Na sam koniec dodaj do pasty pokrojone w kostkę i skropione cytryną dojrzałe awokado.

Porady Gotowanie

Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jeśli chcesz, by Twoja pasta była mniej kaloryczna, możesz zastąpić majonez, jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną pastę możesz przetrzymywać w lodówce przez kilka dni. Pamiętaj, że sekretem idealnej pasty jajecznej są wysokiej jakości jajka od kur z wolnego wybiegu oraz umiejętnie skomponowane i świeże przyprawy.

Dodaj do tradycyjnej pasty jajecznej grzybowego aromatu. Duś na maśle 20 dkg, pokrojonych w kostkę, pieczarek i dodaj je do pasty zamiast awokado.

Dla wielbicieli bardziej słonych i wyrazistych smaków proponujemy dodać ser feta lub suszone pomidory.

Oceny i komentarze: 0