Ryż z warzywami owinięty paskami cukinii, zapieczony w kokilkach – wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Tymbaliki z ryżu to pyszna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Mogą być także elegancką przekąską na każdym przyjęciu. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"
Cukinie pokój na podłużne szerokie paski, zblanszuj je przez 30 sekund.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj mieszankę warzywną, pokrojone w kostkę, obrane ze skóry pomidory, duś 3-4 minuty.
Dodaj ugotowany ryż, dopraw ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką , solą i pieprzem.
Na koniec dodaj starty żółty ser, wymieszaj.
Żaroodporne kokilki posmaruj masłem, dokładnie wyłóż paskami z cukinii.
Wypełnij ryżem z warzywami.
Wstaw na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.
Ryż gotuj trochę krócej niż według przepisu na opakowaniu, ponieważ będziesz go później zapiekać.
Do tego przepisu zamiast 2 torebek ryżu możesz użyć 200 g ryżu ugotowanego na sypko (waga przed gotowaniem).