00 0
image
Oceń

Tymbaliki z ryżu

Ryż z warzywami owinięty paskami cukinii, zapieczony w kokilkach – wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Tymbaliki z ryżu to pyszna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Mogą być także elegancką przekąską na każdym przyjęciu. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Cukinie pokój na podłużne szerokie paski, zblanszuj je przez 30 sekund.

  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj mieszankę warzywną, pokrojone w kostkę, obrane ze skóry pomidory, duś 3-4 minuty.

  • Dodaj ugotowany ryż, dopraw ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką , solą i pieprzem.

  • Na koniec dodaj starty żółty ser, wymieszaj.

  • Żaroodporne kokilki posmaruj masłem, dokładnie wyłóż paskami z cukinii.

  • Wypełnij ryżem z warzywami.

  • Wstaw na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.

Porady Gotowanie

Ryż gotuj trochę krócej niż według przepisu na opakowaniu, ponieważ będziesz go później zapiekać.

Do tego przepisu zamiast 2 torebek ryżu możesz użyć 200 g ryżu ugotowanego na sypko (waga przed gotowaniem).

Oceny i komentarze: 0