0 0 0
image
Oceń

Ryżowo- jęczmienna „owsianka”

Tradycyjną śniadaniową owsiankę można trochę urozmaicić. Płatki owsiane zamień na ryż lub kaszę, a zamiast cukru użyj słodkich owoców i bakalii. Podkręć smak przyprawami - dodaj imbir, ziele angielskie, goździki i cynamon. Niech pełne smaków i aromatów śniadanie będzie początkiem równie ciekawego dnia. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 1 godz.30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
1 godz.30 min Czas gotowania
  • W rondelku umieść ryż, jęczmień, żurawinę i sok z wiśni. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 1,5 godz. mieszając od czasu do czasu.

  • Wymieszaj przyprawy, a następnie gotową mieszankę podziel na dwie części.

  • Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj bakalie, połowę przypraw i smaż ok 2 min.

  • Pozostałą część mieszanki przypraw wymieszaj z masłem i ugotowanym ryżem.

  • Owsiankę podawaj w miseczkach z dodatkiem bakalii, pokrojonych w kostkę owoców i łyżką jogurtu.

  • Owsiankę można przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce i podgrzać przed podaniem.

Oceny i komentarze: 0