00 0
image
Oceń

Gruszki z ryżem i cynamonem

Przygotuj na deser zapiekane gruszki, faszerowane cynamonowym ryżem. Będą fantastycznie smakować polane gorącym sosem karmelowym. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • 4 gruszki obierz, odetnij spód, wydrąż środek, gotuj przez 3-5 min. w wodzie z sokiem z cytryny i 4 łyżkami cukru i imbirem.

  • Pozostałe obrane gruszki pokrój w kostkę , podsmaż na maśle, posiekaną skórkę cytryny, cynamon i ugotowany na sypko ryż.

  • Na patelni podgrzewaj cukier do uzyskania złotego koloru, podlej 100ml wody, gotuj 10 minut, dodaj śmietankę i gotuj ponownie do uzyskania konsystencji sosu.

  • Gruszki nadziewaj ryżem, wstaw na 5 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika.

  • Podawaj polane gorącym sosem karmelowym.

Porady Gotowanie

Ryż wrzuć na gorącą wodę dzięki temu się nie rozklei. Gdy ryż osiągnie oczekiwany stan miękkości, przecedź go na sicie. Ugotowanego ryżu nie wolno płukać zimną wodą (to najczęściej popełniany błąd). Dlaczego? Woda wypłucze z niego wszystkie składniki odżywcze. Ryż płucz tylko przed obróbką termiczną.

Oceny i komentarze: 0