Szaszłyki na grilla z delikatnego mięsa jagnięcego podbiją serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatna jagnięcina idealnie komponuje się z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, grillowaną papryką i cebulką. Jagnięce szaszłyki na grilla, przyprawione tymiankiem i oregano, podawaj z ryżem i lekką sałatką doprawioną sosem winegret.
Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Oliwę wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, sokiem cytrynowym i przyprawami.
Kawałki mięsa włożyć do marynaty z oliwy i wstawić na noc do lodówki.
Pomidory i cebule pokroić na jednakowe cząstki.
Strąk papryki oczyścić z nasion i wewnętrznych ścianek, pokroić na kawałki.
Kawałki mięsa osączyć z marynaty i nabijać na szpilki do szaszłyków na przemian z kawałkami pomidorów, cebuli i papryki.
Szaszłyki posmarować olejem, opiekać 15-20 minut na grillu albo smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Do szaszłyków podać ryż i sałatę.
*nie uwzględniony czas marynowania mięsa