Zacznij swój dzień z congee, czyli tradycyjną azjatycką owsianką. Proponujemy jej słodszą wersję z mieszanką czerwonego ryżu, kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnej żurawiny i rozgrzewających przypraw – cynamonu, imbiru, ziela angielskiego i goździków. Gotuj, do uzyskania kremowej konsystencji i jedz z polewą kokosową, kawałkami mango, jogurtem i odrobiną melasy z granatów.
Umieść w rondelku ryż, jęczmień, żurawinę, wodę, sok z granatu i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 1½ - 1¾ godziny, mieszając od czasu do czasu do uzyskania kremowej konsystencji.
Wymieszaj wszystkie przyprawy w małej miseczce. Podziel mieszankę przypraw na pół i odstaw.
Rozpuść połowę masła na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj migdały, pestki dyni, wiórki kokosowe, połowę mieszanki przypraw, gotuj i mieszaj przez 3-5 minut aż staną się pachnące i złociste, (zajmie to około 3-5 minut), następnie odstaw na bok.
Wymieszaj pozostałą mieszankę przypraw z masłem i ugotowanym ryżowym congee.
Podawaj w miseczkach. Na wierzchu umieść mieszankę kokosową, mango i jogurt. Dodaj odrobinę melasy z granatów.
Wskazówki: Congee można przygotować jeden dzień wcześniej. Przykryj i przechowuj congee w lodówce. Podgrzej na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, dodaj wodę, aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Postępuj zgodnie z punktami od 2 do 5.