00 0
image
Oceń

Naleśniki po azjatyckie z amerykańskim nadzieniem serowym

Składniki
Porcja dla: 8 (po pół naleśnika)
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Aby przyrządzić sos, w niewielkiej misce wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj i wstaw do lodówki.

  • Przygotuj ciasto na naleśniki. W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, skrobię kukurydzianą i sól morską. Stopniowo dolewaj wodę, ciągle ubijając, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wlej olej sezamowy i ubijaj do połączenia składników (ciasto powinno być rzadkie). Odstaw na bok i przygotuj nadzienie.

  • W niewielkiej misce wymieszaj wszystkie przyprawy. Z mielonej wołowiny uformuj sporej wielkości kotleta i posyp z obu stron mieszanką przypraw.

  • Na średniej wielkości głęboką żeliwną patelnię wlej olej i rozgrzej go mocno na dużym ogniu. Dodaj cebulę i smaż, ciągle mieszając przez 1–2 min. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej wołowinę, smaż przez ok. 2–3 min do zrumienienia. Obróć mięso i przykryj plastrami sera. Za pomocą metalowej lub drewnianej łopatki rozdrobnij ser i wymieszaj go z wołowiną. Smaż przez kolejne 2–3 min, aż mięso będzie odpowiednio przyrządzone i utrzymuj jego temperaturę.

  • Usmaż naleśniki. Na dużej patelni rozgrzej na małym ogniu ½ łyżeczki oleju. Wlej ok. 1/3 szklanki przygotowanego wcześniej ciasta i rozprowadź je równo po całym dnie, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Smaż przez ok. 2–3 minuty, aż spód naleśnika zrumieni się.

  • W niewielkiej misce roztrzep 1 jajko i wylej na patelnię tak, żeby równo pokryło całego naleśnika. Smaż przez kolejne 1–2 min, aż jajko się zetnie. Za pomocą nylonowej łopatki ostrożnie obróć naleśnika. Smaż przez ok. 2–3 min, aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący. Zdejmij z patelni i ułóż na desce do krojenia stroną z jajkiem do dołu. Powtórz czynności z resztą ciasta.

  • Nieco poniżej środka każdego naleśnika (po stronie bez jajka) rozłóż łyżką po 1/4 nadzienia, prażonej cebulki, sałaty oraz po 2 łyżki sosu. Złóż lub zwiń naleśniki i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Porady Gotowanie

WSKAZÓWKI:

Naleśniki można przygotować wcześniej, a następnie na dużym talerzu przełożyć papierem pergaminowym, przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do 2 dni. Później wystarczy podgrzać je z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju, aż staną się wystarczająco chrupiące.

Jeśli chcesz przygotować wersję na wynos, przekrój gotowe naleśniki z nadzieniem na pół i zawiń w papier pergaminowy lub folię. 

Oceny i komentarze: 0