Pikantna mieszanka przypraw japońskich, znana również jako shichimi togarashi, zawiera chili, nasiona sezamu, skórkę pomarańczową, wodorosty nori i inne składniki. Dodaje się ją do zup, makaronów, grillowanych mięs i owoców morza.
Składniki
Porcja dla: 12
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Piec rozgrzej do temperatury 140°C. Skórkę pomarańczową wyłóż na teflonową blachę uprzednio wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 45 minut do 1 godziny, aż skórka wyschnie, a następnie drobno posiekaj.
Wodorosty posiekaj w małym malakserze do uzyskania cienkich płatków. Wymieszaj je z pozostałymi przyprawami do połączenia składników.
Do czasu podania przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, w chłodnym i suchym miejscu.