Wyjdź poza utarte schematy i zacznij dzień od tradycyjnego dania kuchni z Bliskiego Wschodu. Miękką soczewicę, zmielone mięso (jagnięcinę bądź wołowinę) i dynię piżmową przypraw mieszanką kolendry, kminu i kopru i uzyskaj doskonały smak. Dodaj skhug, popularny ostry sos z Bliskiego Wschodu, aby potrawa zyskała niepowtarzalny smak, a Twoi goście prosili o dokładkę. Na wierzchu umieść odrobinę kremowej ricotty z skhug i pokrojonego ogórka.
Wymieszaj ser ricotta z 1 łyżką sosu Skhug w małej misce, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryj i odstaw do lodówki aż do momentu podania. Odstaw resztę sosu, aby doprawić jagnięcinę.
Wymieszaj wszystkie suche przyprawy w małej misce, odłóż na bok. Ugotuj na parze bądź w kuchence mikrofalowej dynię piżmową, następnie odstaw ją na bok.
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj jagnięcinę, mieszaj i gotuj przez 3 minuty. Dodaj 2 łyżeczki przypraw, mieszaj i gotuj, aż jagnięcina przestanie być różowa. Następnie łyżką cedzakową wyjmij z patelni jagnięcinę i odstaw na bok.
Dodaj cebulę, dynię i bakłażan, mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut. Dodaj ciecierzycę, czosnek i pozostałe przyprawy, mieszaj i gotuj przez 3-4 minut. Dodaj pomidory z puszki, jagnięcinę i gotuj, aż dynia będzie miękka. Dodaj szpinak, sok z cytryny i resztę sosu Skhug i gotuj, aż szpinak zmięknie.
Łyżką nałóż jagnięcinę z cieciorką do miseczek. Na wierzchu ułóż pokrojonego ogórka i trochę ricotty z sosem skhug.
Kliknij tutaj, aby przeczytać przepis na sos Skhug.