Czosnkowe gomasio

Gomasio to japońska przyprawa dodawana do większości potraw tej kuchni – od makaronu po pieczone warzywa. Przygotowanie tej mieszanki czosnku i sezamu jest niezwykle proste, a smak pasuje do nieskończonej ilości dań. Przygotuj kilka porcji i trzymaj w hermetycznie zamkniętym pudełku, żeby zawsze mieć ją pod ręką!

Z podanej ilości składników powstaje 12 i 3/4 łyżeczek przyprawy lub 51 porcji wielkości 1/4 łyżeczki.

Wartość odżywcza dla porcji:  0 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 10 mg sodu, 0 g węglowodanów, 0 g błonnika, 0 g białka

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania
  • Rozgrzej małą patelnię, trzymając ją na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj olej, sezam i sól morską na patelnię i mieszaj je, aż wszystkie przyprawy połączą się z olejem.

  • Cały czas mieszając, podsmażaj składniki do momentu, gdy podprażysz ziarna sezamu i poczujesz ich aromatyczny zapach – czyli przez ok. 3-4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj czarny pieprz i czosnek; mieszaj przez ok. 10 sekund. Następnie natychmiast przenieś mieszankę z patelni do przygotowanego wcześniej naczynia. Poczekaj aż mieszanka całkowicie wystygnie. Możesz ją potem przechowywać w hermetycznie zamkniętym pudełku w chłodnym i suchym miejscu przez nawet 2 tygodnie.

Oceny i komentarze: 0