Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Bigos staropolski z dziczyzną

Pyszny i łatwy w przygotowaniu bigos to jedna z naszych tradycyjnych potraw. Dodatek dziczyzny nada mu wyjątkowy smak a wino uczyni lżejszym i strawniejszym.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Namaczamy grzyby. Odcedzoną kapustę zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy z przetarta marchwią, pokrojonymi śliwkami i wcześniej namoczonymi grzybami. W osobnym garnku podsmażamy pokrojone mięso z dodatkiem naszych przypraw, podlewamy wodą i dusimy.

  • Gdy mięso zmięknie dodajemy je do kapusty. Następnie lekko podsmażamy boczek oraz cienko pokrojoną kiełbaskę i dodajemy do bigosu, wlewamy wino. Całość mieszamy i gotujemy około godziny.

  • Wino oprócz dodania potrawie aromatu, uczyni ją lżej strawną. Bigos im dłużej jest gotowany tym jest smaczniejszy. Po ugotowaniu można go również zamrozić.

Oceny i komentarze: 0