Bezolejowy dressing z mango i nasion bazylii

Moda na nasiona bazylii trwa w najlepsze, dlatego jeśli ten składnik nadal jest ci obcy, warto wypróbować go korzystając z tego przepisu. Nasiona bazylii pęcznieją w wodzie tak samo jak nasiona chia. Zmieszaj je z takimi składnikami jak nektar z mango, imbir i kurkuma, a uzyskasz słodki dressing niewymagający wykorzystania oleju! Wskazówka: Nasiona bazylii znaleźć można w specjalistycznych sklepach z żywnością z całego świata, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie.

Z podanej ilości składników powstaje ok. 1 i 1/4 szklanki dressingu, czyli 10 porcji po 2 łyżki każda.

Wartość odżywcza dla porcji:  16 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 1 mg sodu, 4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0 g białka

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Nektar z mango, wodę, ocet i przyprawy umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj za pomocą metalowej trzepaczki. Dodaj nasiona bazylii i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  • Przed podaniem wstaw miskę na 1 godzinę do lodówki, aby nasiona bazylii mogły nasiąknąć płynem, a dressing uzyskał odpowiednią równowagę smaków. Wymieszaj całość jeszcze raz po wyjęciu z lodówki.

  • Wskazówki: Nasiona bazylii to drobne, czarne nasiona o kształcie przypominającym krople wody, które podobnie jak nasiona chia pod wpływem kontaktu z wodą wytwarzają galaretowatą powłokę. Czasami sprzedawane pod nazwą sabja są nasionami słodkiej odmiany bazylii, dla której pierwotną ojczyzną są Indie. Nasiona bazylii dobrze absorbują i uzupełniają inne smaki. Pozwalają też wzbogacić konsystencję i zwiększyć objętość płynów bez dodawania oleju czy tłuszczu, co czyni je doskonałym dodatkiem do wszelkich koktajli, sosów i dipów. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach z żywnością z całego świata, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w ofertach wielu sprzedawców internetowych.

Oceny i komentarze: 0