Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.
Filety z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Pokrój w długie cienkie paski.
2-3 łyżeczki curry wymieszaj z 5 łyżkami jogurtu. Dopraw delikatnie solą.
Wrzuć paski kurczaka do tak przygotowanej marynaty i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj sos jogurtowy: miętę opłucz i osusz. Listki drobno posiekaj. Do reszty jogurtu dodaj curry, chilii i posiekaną miętę. Dopraw do smaku solą. Odstaw na pół godziny do lodówki żeby smaki się dobrze połączyły.
Mięso osącz delikatnie z marynaty i nabij paski kurczaka na patyczki do szaszłyków.
Opiekaj na grillu kilka minut, co jakiś czas obracając szaszłyki. Podawaj z sosem jogurtowym.
Patyczki do szaszłyków namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalały na grillu.