Musztardowe fileciki z kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym z warzywami według przepisu Sylwii Dróżdż (Obiad Dla Taty)

Składniki
Sposób przygotowania
  • Filety z kurczaka umyć, osuszyć i bez rozklepywania rozciąć wzdłuż , dzieląc na 6 części. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz słodką papryką.

  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć fileciki obok siebie.

  • Por pokroić na półplasterki, marchew zetrzeć na tarce na grube wiórki. Na łyżce masła podsmażyć chwilę warzywa , doprawić odrobiną soli i pieprzu. Podlać ok. 0.5 szklanki wody i dusić do miękkości, aż woda odparuje.

  • Na koniec do warzyw dodać musztardę Sarepską i starty ser, wymieszać.

  • W miseczce połączyć śmietankę z przyprawą curry i zalać mięso. Na wierzchu ułożyć warzywa z serem i wstawić pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika 200 stopni góra dół na ok 40 min. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.

  • Po upieczeniu posypać całość świeżym tymiankiem.