Wykwintna, często goszcząca na polskich świątecznych stołach pieczeń. W zdrowszej wersji, z chudym mięsem (kurczaka można zastąpić indykiem lub szynką) i bez masła. Ale za to z bardzo lubianym dodatkiem jakim są suszone pomidory. Łagodnie, ziołowo doprawiona. Dobrze komponuje się z zimnym sosem czosnkowym lub chrzanowym.
Ugotuj jaja na twardo, przestudź i obierz ze skorupek.
Mięso zmiel w maszynce lub malakserze. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki.
Mleko podgrzej i wymieszaj z bułką tartą.
Połącz z kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Dodaj przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj.
Wyłóż połowę masy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułóż wzdłuż obrane jajka.
Przykryj pozostałą masą.
Zapiekaj około 1 godzinę w temperaturze 180°C.