[x]

Szukasz grillowych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy! 

Nie pytaj więcej

Szukasz grillowych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

Możesz w każdej chwili się wypisać.

00 0
image
Oceń

Kaczka z czereśniami

Kamis prezentuje przepis na kaczkę z czereśniami autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, szefa kuchni, autora książek i prowadzącego program „Top Chef”. Przepis na kaczkę został zaprezentowany w programie TVN „Dzień Dobry Wakacje”. Sos ze słodkich ciemnych czereśni i wytrawnego czerwonego wina z dodatkiem octu balsamicznego idealnie komponuje się z soczystą, upieczoną na ruszcie kaczką. Palce lizać!

Składniki
Sposób przygotowania
  • Czereśnie umyj i wydrąż pestki. Rozgnieć owoce widelcem aby puściły sok. Dodaj ocet balsamiczny, czerwone wino i tymianek. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  • Filety z kaczki oczyść, umyj i osusz. Natnij od strony skóry uważając aby nie przeciąć mięsa. Włóż do marynaty na 2 godziny.

  • Osącz z nadmiaru płynu i opiekaj na ruszcie grilla najpierw od strony skóry na złoto, następnie piecz przez kilka minut na drugiej stronie.

  • Przełóż filety na brzeg rusztu i trzymaj w cieple około 10-12 minut.

  • Marynatę wlej do rondla, zagotuj i zredukuj objętość płynu o połowę. Na sam koniec dodaj łyżkę zimnego masła.

  • Filet z kaczki wyjmij na deskę. Odczekaj kilka minut aby zatrzymać soki w mięsie. Pokrój na cienkie plasterki. Podawaj z sosem z czereśniami.

Oceny i komentarze: 0

[x]

Szukasz grillowych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy! 

Nie pytaj więcej

Szukasz grillowych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

Możesz w każdej chwili się wypisać.