Usuń kość, podziel pierś na 2 części, a skórę natnij ostrym nożem. Piersi natrzyj przyprawą i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
Piersi ułóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i podsmaż do zrumienienia. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minutę.
Włóż piersi do naczynia żaroodpornego, obłóż winogronami, wlej 1-2 łyżki wytopionego tłuszczu i piecz ok 1 godzinę w temp.160 stopni Celsjusza, polewając sosem z pieczenia.
Po upieczeniu pozostaw mięso na kilka minut, by odpoczęło.
Z pieczonych winogron przygotuj sos: winogrona przełóż do rondelka, zalej winem, dodaj miód i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Sos gotuj ok.5 minut, często mieszając aż zgęstnieje.