Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Gęś pieczona w winogronach

Składniki
Sposób przygotowania
5 godz. Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
5 godz. Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Usuń kość, podziel pierś na 2 części, a skórę natnij ostrym nożem. Piersi natrzyj przyprawą i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej na noc).

  • Piersi ułóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i podsmaż do zrumienienia. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minutę.

  • Włóż piersi do naczynia żaroodpornego, obłóż winogronami, wlej 1-2 łyżki wytopionego tłuszczu i piecz ok 1 godzinę w temp.160 stopni Celsjusza, polewając sosem z pieczenia.

  • Po upieczeniu pozostaw mięso na kilka minut, by odpoczęło.

  • Z pieczonych winogron przygotuj sos: winogrona przełóż do rondelka, zalej winem, dodaj miód i zmiksuj blenderem na gładką masę.

  • Sos gotuj ok.5 minut, często mieszając aż zgęstnieje.

Oceny i komentarze: 0