Stir fry, czyli szybkie smażenie na dużym ogniu, stale mieszając, pozwala zachować smak i kolor składników potrawy. Trochę czasu zajmie nam pokrojenie warzyw, ale i tak w pół godziny przygotujemy pyszny posiłek z egzotyczną nutą. Przepis opracowała Marta Wojtowicz, specjalista ds. Badań i Rozwoju, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Kurczaka pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką soku z cytryny.
Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Pokrój w cienkie piórka cebulę, pieczarki, a marchewkę w cienkie paski. Posiekaj orzeszki i dymkę.
Przygotuj sos: 3 łyżki sosu sojowego wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytrynu i szczyptą cukru.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż cebulę, dodaj marchewkę, pieczarki i groszek. Dodaj płatki czosnku i imbir. Smaż wszystko ok. 3 min ciągle mieszając.
Dodaj ugotowany makaron, wlej sos, wszystko wymieszaj.
Podawaj posypane orzeszkami z dymką i cząstkami cytryny.