0 0 0
image
Oceń

Azjatycki makaron stir-fry z kurczakiem

Stir fry, czyli szybkie smażenie na dużym ogniu, stale mieszając, pozwala zachować smak i kolor składników potrawy. Trochę czasu zajmie nam pokrojenie warzyw, ale i tak w pół godziny przygotujemy pyszny posiłek z egzotyczną nutą. Przepis opracowała Marta Wojtowicz, specjalista ds. Badań i Rozwoju, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Kurczaka pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką soku z cytryny.

  • Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.

  • Pokrój w cienkie piórka cebulę, pieczarki, a marchewkę w cienkie paski. Posiekaj orzeszki i dymkę.

  • Przygotuj sos: 3 łyżki sosu sojowego wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytrynu i szczyptą cukru.

  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż cebulę, dodaj marchewkę, pieczarki i groszek. Dodaj płatki czosnku i imbir. Smaż wszystko ok. 3 min ciągle mieszając.

  • Dodaj ugotowany makaron, wlej sos, wszystko wymieszaj.

  • Podawaj posypane orzeszkami z dymką i cząstkami cytryny.

Oceny i komentarze: 0