Wiemy, że najlepsza pizza to dobre ciasto i kompozycja odpowiednio dobranych składników: warzyw, serów, sosów oraz aromatycznych przypraw. Przygotowując pizzę samodzielnie w domu, dodaj do niej oliwki, pomidory z puszki, cebulę oraz kilka plastrów szynki. O resztę się nie martw - nasza mieszanka przypraw do pizzy po sycylijsku zapewni doskonałe proporcje aromatycznych ziół.
Pomidory zmiksuj, dodaj mieszankę. Odstaw na 15 minut. Ciasto zagnieć z drożdży, wody, mąki i szczypty soli, dodając na koniec olej. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj (ok. 3 mm). Cebulę pokrój w pióra, paprykę w paski. Ciasto posmaruj dwiema łyżkami sosu, posyp startym serem.
Na wierzchu ułóż: szynkę, cebulę, paprykę i oliwki. Piekarnik razem z blachą do pieczenia rozgrzej do temp. 220°C.
Pizzę przełóż ostrożnie na blachę i piecz przez ok 10-15 minut. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.
Każdy region Włoch ma swoje smaki. Pizza z Sycylii doprawiona jest czosnkiem ze szczyptą słodkiej papryki, bazylii, oregano i natki pietruszki i z założenia ma prostokątny kształt. W ten sposób powinna być podawana.