0 0 0
image
Oceń

Rozgrzewająca herbata zimowa, grog i gorąca czekolada

Na zimne dni najlepiej sprawdzają się rozgrzewające napoje. Wśród nich wyróżniliśmy aromatyczną herbatę, pomarańczowy grog, rozgrzewający poncz jabłkowy i gorącą czekoladę. Z przyprawą do grzańca przygotowanie ich jest proste i szybkie.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Rozgrzewająca herbata:

  • W miseczce mieszamy aromatyczne składniki , owijamy szczelnie kawałkiem gazy, zawiązujemy i wkładamy do dzbanka wraz z herbatą. Zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 8 minut. Po wyjęciu torebek oraz przypraw do dzbanka wkładamy pokrojoną w kawałeczki połówkę cytryny, pomarańczy i kilka goździków. Dosładzamy miodem i sokiem malinowym.

  • Pomarańczowy grog:

  • Wyciskamy sok z czterech pomarańczy. Podgrzewamy go z przyprawą do grzańca i startą skórką pomarańczową. Dekorujemy ćwiartką pomarańczy, w którą wbijamy całe goździki.

  • Gorąca czekolada:

  • Rozpuszczamy 100 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, z połową szklanki mleka. Dodajemy łyżeczkę miodu i przyprawę do grzańca. Dekorujemy ziarenkami kardamonu.

  • Rozgrzewający poncz jabłkowy:

  • Podgrzewamy razem wszystkie składniki: pół szklanki cukru, goździki, litr soku jabłkowego, sok z cytryny, pomarańcza w plasterkach, przyprawę do grzańca, kilka lasek cynamonu, pół szklanki soku pomarańczowego.

Oceny i komentarze: 0