Na zimne dni najlepiej sprawdzają się rozgrzewające napoje. Wśród nich wyróżniliśmy aromatyczną herbatę, pomarańczowy grog, rozgrzewający poncz jabłkowy i gorącą czekoladę. Z przyprawą do grzańca przygotowanie ich jest proste i szybkie.
Rozgrzewająca herbata:
W miseczce mieszamy aromatyczne składniki , owijamy szczelnie kawałkiem gazy, zawiązujemy i wkładamy do dzbanka wraz z herbatą. Zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 8 minut. Po wyjęciu torebek oraz przypraw do dzbanka wkładamy pokrojoną w kawałeczki połówkę cytryny, pomarańczy i kilka goździków. Dosładzamy miodem i sokiem malinowym.
Pomarańczowy grog:
Wyciskamy sok z czterech pomarańczy. Podgrzewamy go z przyprawą do grzańca i startą skórką pomarańczową. Dekorujemy ćwiartką pomarańczy, w którą wbijamy całe goździki.
Gorąca czekolada:
Rozpuszczamy 100 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, z połową szklanki mleka. Dodajemy łyżeczkę miodu i przyprawę do grzańca. Dekorujemy ziarenkami kardamonu.
Rozgrzewający poncz jabłkowy:
Podgrzewamy razem wszystkie składniki: pół szklanki cukru, goździki, litr soku jabłkowego, sok z cytryny, pomarańcza w plasterkach, przyprawę do grzańca, kilka lasek cynamonu, pół szklanki soku pomarańczowego.