Śmietankę wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny.
Do okrągłej tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na 35-40 minut.
Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia.
Wanilię przekroić na pół i wyskrobać środek.
Śmietankę wyjąć z zamrażalnika.
Dodać do niej kostkę lodu, cukier puder i środek wanilii. Ubić. Usunąć lód.
Dodać sok z cytryny.
Wymieszać i wstawić do lodówki.
Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko, dodać cukier, podgrzać i odstawić do przestygnięcia.
Umyć, osuszyć i pozbawić ogonków truskawki wstawić do lodówki.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki (najlepiej nitką).
Przygotować ciasto.
Jeden placek posmarować bitą śmietaną, na niej ułożyć truskawki, znowu bitą śmietanę i drugi placek.
Lekko przycisnąć.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem polać przekładaniec sosem z malin.
Na wierzchu można położyć kilka listków mięty.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Dodać miękkie masło i śmietanę.
Wymieszać, dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, którą delikatnie dodać do ciasta i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.