Pierniczki na choinkę

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Cukier, miód i margarynę podgrzej i dokładnie wymieszaj w rondelku.

  • Zdejmij z ognia, dodaj przyprawę, kakao i kawę. Po ostudzeniu dodaj jajka i utrzyj.

  • Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrób na jednolita masę, uformuj kulę przykryj i odstaw na 24 godz. do lodówki.

  • Ciasto podziel na kawałki. Wałkuj na cienkie placki. Przy pomocy foremek wycinaj różne kształty pierniczków. W każdym na górze zrób dziurkę ok 0,5 cm średnicy (do zamocowania zawieszki).

  • Układaj na blaszce i piecz ok.30 min w temp. 180℃.

  • Następnego dnia ozdób wg upodobań.

  • Aby pierniczki były miękkie włóż je do metalowej puszki razem ze skórka od chleba i zamknij na 24 godz.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas "dochodzenia" ciasta