Obierz bataty i pokrój je w plasterki. Skrop bataty oliwą i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Upieczone bataty zmiel blenderem na gładką masę.
Zalej siemię lniane ciepła wodą i odstaw.
Połącz purée z batatów z mlekiem sojowym i ponownie zblenduj.
W oddzielnej misce przesiej mąki i dodaj wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj do miski z mąką, purée z batatów, siemię lniane i syrop klonowy.
Zagnieć dokładnie wszystkie składniki do momentu, aż uzyskasz zwartą konsystencję ciasta.
Na posypanej mąka stolnicy wyłóż ciasto i rozwałkuj je, tak by uzyskać grubość ok 7 mm.
Użyj ulubionych foremek do piernika i powycinaj ciastka.
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na min. 15 minut. Piecz w temperaturze 170 stopni.