Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pierniczki bezglutenowe

W te święta zaserwuj swojej rodzinie pyszne pierniczki bezglutenowe z dodatkiem batatów. Dzięki dodaniu batatów pierniczki wyjdą miękkie i jeszcze bardziej wchłoną aromaty korzennych przypraw. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Obierz bataty i pokrój je w plasterki. Skrop bataty oliwą i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Upieczone bataty zmiel blenderem na gładką masę.

  • Zalej siemię lniane ciepła wodą i odstaw.

  • Połącz purée z batatów z mlekiem sojowym i ponownie zblenduj.

  • W oddzielnej misce przesiej mąki i dodaj wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.

  • Dodaj do miski z mąką, purée z batatów, siemię lniane i syrop klonowy.

  • Zagnieć dokładnie wszystkie składniki do momentu, aż uzyskasz zwartą konsystencję ciasta.

  • Na posypanej mąka stolnicy wyłóż ciasto i rozwałkuj je, tak by uzyskać grubość ok 7 mm.

  • Użyj ulubionych foremek do piernika i powycinaj ciastka.

  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na min. 15 minut. Piecz w temperaturze 170 stopni.

Oceny i komentarze: 0