Rozgrzać piekarnik do 200°C
Połamać laski cynamonu i gwiazdki anyżu na dwie lub trzy części i wrzucić do miski razem z liśćmi laurowymi. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i zeskrobać nasiona przy pomocy noża, nasiona wraz z pustymi laskami dodać do miski z przyprawami.
Dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy, czarny pieprz i cukier i dobrze wymieszać.
Owoce przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie owoce umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
Owoce polać sosem z miski, posypać pokrojonym na małe kawałki masłem i dodatkową szczyptą czarnego pieprzu.
Piec w piekarniku przez 15 minut, podlewając co 5 minut powstałymi sokami.
Podawać z lodami lub bitą śmietaną z odrobiną cukru pudru i dodatkową szczyptą indonezyjskiego pieprzu długiego.