Mrożone tajskie mini tarty limonkowe

Mrożone mini tarty inspirowane tradycyjną tartą z kremem limonkowym to chłodne ukojenie dla Twojego podniebienia po ostrym posiłku. Lub po prostu smaczna przekąska. Kokosowy krem na chrupkim kokosowo-orzechowym cieście z nutą przypraw dzięki liściom kafiru nabiera cytrusowego smaku.

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 346 kcal, 26 g tłuszczu ogółem, 14 g tłuszczu nasyconego, 33 mg cholesterolu, 221 mg sodu, 22 g węglowodanów, 2 g błonnika, 6 g białka, 17 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 12
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas przygotowania
  • Aby przygotować limonkowy krem kokosowy z kafirem wlej do małego rondla wodę, wsyp cukier i dołóż liście kafiru, podgrzewając na średnim ogniu. Doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj śmietankę kokosową. Doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia. Przykryj i włóż do lodówki na dwie godziny. Wyjmij i wyrzuć liście kafiru.

  • Aby przygotować ciasto, zmieszaj w dużej misce cukier, masło, imbir, sól i pieprz. Włóż orzeszki ziemne i uprażone wiórki kokosowe do malaksera i drobno zmiel. Zmieszaj masę orzechową z masą maślaną, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na dno 12 papierowych foremek na babeczki włóż po ok. 2 łyżki kruchego ciasta. Możesz docisnąć ciasto szklanką, aby uzyskać jednolitą powierzchnię.

  • Aby przygotować nadzienie, ubij elektrycznym mikserem w dużej misce ser śmietankowy i cukier, przez około 1 minutę aż do uzyskania jednolitej i kremowej masy. Dodaj limonkowy krem kokosowy z kafirem, śmietanę kremówkę i łyżkę skórki z limonki; ubijaj przez 2 minuty lub do uzyskania jednolitej masy.

  • Wlej masę równo do foremek. Posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi i pozostałą skórką z limonki. Przykryj i włóż na noc do zamrażalnika. Podawaj zamrożone.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Ciemnozielone liście kafiru są błyszczące, mięsiste i rosną jako dwa połączone płatki. Liście nadają orzeźwiający limonkowy smak i aromat charakterystyczny dla tajskiej kuchni. Aby wydobyć pełnię smaku ze świeżych liści, usuń i wyrzuć żyłkę ze środka. Suszone liście można wykorzystywać w całości. Świeże, mrożone lub suszone liście kafiru można kupić w sklepach z żywnością azjatycką lub online.

Informacje o wartości odżywczej

(Porcji)

  • Kalorie: 346

Oceny i komentarze: 0