Mazurek to jedna z najpopularniejszych wielkanocnych słodkości. Pyszne kruche ciasto, udekorowane ulubionymi bakaliami, od lat gości na naszych stołach. Niegdyś Mazurek był nagrodą za wstrzemięźliwość w jedzeniu. Podawano go po 40 dniach postu od mięsa i słodkich produktów. Wypróbuj nasz przepis na mazurka w wersji pomarańczowej.
Spód ciasta:
Przesiej mąką, cukier puder i mąkę z migdałów przez sitko na przygotowany blat. Na środku stożka z mąki, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło, żółtko i połącz składniki za pomocą dużego noża lub łopatki - posiekaj składniki, a następnie zagnieć. Chodzi o to, by przy łączeniu produktów nie ogrzać ich swoimi rękami.
Gotowe ciasto zwiń w kulkę i włóż do lodówki na ok 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 5 cm i wytnij z niego prostokąt o szerokości 20x15 cm.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.
Masa marcepanowa:
Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Przełóż masę do woreczka do szprycowania z grubą końcówką do rozetek.
Na upieczonym blacie ciasta zrób rozetkę z masy marcepanowej na brzegach ciasta i ponownie wstaw do piekarnika na ok 12-15 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Konfitura pomarańczowa:
Sparz pomarańcze wrzątkiem i obierz je ze skórki. Dokładnie odetnij białą część pomarańczy (jest to najbardziej gorzka część owoców). Zmiksuj pokrojone części pomarańczy i przelej zawartość do garnka.
Dodaj cukier i gotuj konfiturę przez 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania zwartej konsystencji.
Gorącą konfiturę równomiernie rozsmaruj na kruchym cieście, nie przykrywając rozetki.
Udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami.
Gotowy Mazurek możesz udekorować ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się kandyzowane wiśnie, kandyzowany ananas, daktyle i orzechy.
Jeśli jesteś fanem korzennych aromatów, dodaj do konfitury cynamon i gałkę muszkatołową, które idealnie komponują się z pomarańczą.