Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Mazurek pomarańczowy

Mazurek to jedna z najpopularniejszych wielkanocnych słodkości. Pyszne kruche ciasto, udekorowane ulubionymi bakaliami, od lat gości na naszych stołach. Niegdyś Mazurek był nagrodą za wstrzemięźliwość w jedzeniu. Podawano go po 40 dniach postu od mięsa i słodkich produktów. Wypróbuj nasz przepis na mazurka w wersji pomarańczowej.

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Spód ciasta:

  • Przesiej mąką, cukier puder i mąkę z migdałów przez sitko na przygotowany blat. Na środku stożka z mąki, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło, żółtko i połącz składniki za pomocą dużego noża lub łopatki - posiekaj składniki, a następnie zagnieć. Chodzi o to, by przy łączeniu produktów nie ogrzać ich swoimi rękami.

  • Gotowe ciasto zwiń w kulkę i włóż do lodówki na ok 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 5 cm i wytnij z niego prostokąt o szerokości 20x15 cm.

  • Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.

  • Masa marcepanowa:

  • Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Przełóż masę do woreczka do szprycowania z grubą końcówką do rozetek.

  • Na upieczonym blacie ciasta zrób rozetkę z masy marcepanowej na brzegach ciasta i ponownie wstaw do piekarnika na ok 12-15 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

  • Konfitura pomarańczowa:

  • Sparz pomarańcze wrzątkiem i obierz je ze skórki. Dokładnie odetnij białą część pomarańczy (jest to najbardziej gorzka część owoców). Zmiksuj pokrojone części pomarańczy i przelej zawartość do garnka.

  • Dodaj cukier i gotuj konfiturę przez 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania zwartej konsystencji.

  • Gorącą konfiturę równomiernie rozsmaruj na kruchym cieście, nie przykrywając rozetki.

  • Udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami.

Porady Gotowanie

Gotowy Mazurek możesz udekorować ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się kandyzowane wiśnie, kandyzowany ananas, daktyle i orzechy.

Jeśli jesteś fanem korzennych aromatów, dodaj do konfitury cynamon i gałkę muszkatołową, które idealnie komponują się z pomarańczą.

Oceny i komentarze: 0