Spód ciasta:
Przesiej mąką, cukier puder i mąkę z migdałów przez sitko na przygotowany blat. Na środku stożka z mąki, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło, żółtko i połącz składniki za pomocą dużego noża lub łopatki - posiekaj składniki, a następnie zagnieć. Chodzi o to, by przy łączeniu produktów nie ogrzać ich swoimi rękami.
Gotowe ciasto zwiń w kulkę i włóż do lodówki na ok 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 5 cm i wytnij z niego prostokąt o szerokości 20x15 cm.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.
Masa marcepanowa:
Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Przełóż masę do woreczka do szprycowania z grubą końcówką do rozetek.
Na upieczonym blacie ciasta zrób rozetkę z masy marcepanowej na brzegach ciasta i ponownie wstaw do piekarnika na ok 12-15 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Konfitura pomarańczowa:
Sparz pomarańcze wrzątkiem i obierz je ze skórki. Dokładnie odetnij białą część pomarańczy (jest to najbardziej gorzka część owoców). Zmiksuj pokrojone części pomarańczy i przelej zawartość do garnka.
Dodaj cukier i gotuj konfiturę przez 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania zwartej konsystencji.
Gorącą konfiturę równomiernie rozsmaruj na kruchym cieście, nie przykrywając rozetki.
Udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami.