Delikatnie natrzyj masłem i posyp mąką 4 naczynia do zapiekania (mieszczące 3/4 szklanki). Wyłóż spód naczyń krążkami z papieru do pieczenia. Połóż naczynia na blasze do pieczenia. Odstaw.
Aby przygotować ciasto, włóż migdały, cukier i ziele angielskie do robota kuchennego i rozdrobnij. Dodaj kokos i masło; wymieszaj w robocie kuchennym. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania. Dokładnie wyrównaj ciasto na dnie naczyń.
Aby przygotować masę sernikową, włóż wszystkie składniki do czystego robota kuchennego. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, ocierając ścianki, jeżeli to konieczne. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 25 minut lub aż serniczki lekko urosną i środki są prawie ścięte. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aż serniczki dobrze się schłodzą.
Aby przygotować sos karmelowy z gujawą, włóż masło i cukier do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając trzepaczką przez 6 do 7 minut lub aż sos zmieni kolor na bursztynowy. Ostrożnie dodaj śmietanę, galaretkę z gujawy i ziele angielskie. (Na sosie pojawią się bąbelki.) Ciągle mieszając, gotuj przez 1 do 2 minut aż sos zagęści się i nie spływa z łyżki.
Przejedź małym nożem po wewnętrznej powierzchni naczynia. Odwróć naczynia do góry dnem na talerzach deserowych, aby wyciągnąć serniczki z forem. Na każdy serniczek nałóż 2 łyżki sosu karmelowego z gujawą. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowo słupkami z migdałów.