Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kruche ciasteczka

Święta nie mogą się obejść bez odrobiny słodkości. Idealnym pomysłem na Bożonarodzeniowe wypieki są kruche ciasteczka. Wyglądają pięknie nie tylko na talerzu, ale również zawieszone na choince, czy stroiku. Wypróbuj nasz pysznie prosty przepis na świąteczne ciasteczka. Polecamy również nie od święta!

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Na stolnicę wysyp całą mąkę, a w środku zrób wgłębienie, gdzie należy dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekaj całość nożem do momentu połączenia się składników. Laskę wanilii natnij w połowie tak, aby nie przeciąć jej na wylot. Ustaw nóż bokiem do laski i przyciskając go lekko, zdejmuj z laski całość ziarenek i dodaj je do ciasta razem z resztą składników – żółtkami, cukrem pudrem i śmietaną.

  • Posiekaj całość nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Owij je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • Po tym czasie lekko oprósz stolnice mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrój ciasteczka ulubionymi foremkami i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasteczka nieco urosną).

  • Piecz w temp. 200 C° przez ok. 12 min. (aż do zarumienienia).

  • Ostudzone ciasto ozdób wedle uznania np. czekoladą lub lukrem.

Porady Gotowanie

Dla uzyskania jeszcze większej kruchości warto użyć mąki krupczatki.

Zużytą laskę wanilii warto zasypać kilogramem cukru (po 2 tygodniach mamy naturalny cukier waniliowy).

Oceny i komentarze: 0