Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Korzenna kawa

Gorąca kawa przygotowana według tego przepisu sprawdzi się nie tylko w zimowe dni. Sama w sobie może stanowić doskonały deser, który rozgrzeje niejedną rozmowę z przyjaciółmi i poprawi humor. Czy wiedzieliście, że zawarte w kawie składniki poprawiają samopoczucie? Sprawdźcie sami!

Składniki
Porcja dla: 3
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Kawę zaparz, dodaj cynamon i goździki. Podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut (nie gotuj).

  • Podgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę, wymieszaj nie dopuszczając do zagotowania.

  • Gorący napar przecedź i przelej do pucharków. Dodaj mleko z czekoladą, ewentualnie cukier. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i posyp orzechami.

Porady Gotowanie

Gotową kawę możesz posypać orzechami, startą skórką z cytryny lub pomarańczy, świeżo zmieloną gałką muszkatołową (Uwaga! Jej aromat jest intensywny - dodaj tylko szczyptę!), cynamonem lub imbirem.

Oceny i komentarze: 0