Gorąca kawa przygotowana według tego przepisu sprawdzi się nie tylko w zimowe dni. Sama w sobie może stanowić doskonały deser, który rozgrzeje niejedną rozmowę z przyjaciółmi i poprawi humor. Czy wiedzieliście, że zawarte w kawie składniki poprawiają samopoczucie? Sprawdźcie sami!
Kawę zaparz, dodaj cynamon i goździki. Podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut (nie gotuj).
Podgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę, wymieszaj nie dopuszczając do zagotowania.
Gorący napar przecedź i przelej do pucharków. Dodaj mleko z czekoladą, ewentualnie cukier. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i posyp orzechami.
Gotową kawę możesz posypać orzechami, startą skórką z cytryny lub pomarańczy, świeżo zmieloną gałką muszkatołową (Uwaga! Jej aromat jest intensywny - dodaj tylko szczyptę!), cynamonem lub imbirem.