Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Gruszki w winie ze śliwkami i lodami

Gruszki w winie to doskonały pomysł na prosty i efektowny deser. Korzenny, orzeźwiający aromat goździków w sosie zaskoczy niejednego konesera wyjątkowych smaków.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
  • Gruszki obrać ze skórki, zostawiając jednak fragment zielonej skórki przy szypułce oraz samą szypułkę. Obrane gruszki natrzeć rozkrojoną cytryną.

  • W rondelku podgrzać wino.

  • Do dużego garnka wsypać cukier i równomiernie rozprowadzić go na dnie garnka, do cukru dodać wodę i włączyć mały płomień pod garnkiem, żeby woda z cukrem zamieniła się w syrop, a syrop w karmel. Mieszać często cukier z wodą, sprawdzając kolor i konsystencje karmelu, trzeba bardzo uważać, by karmelu nie spalić. Gdy karmel będzie miał złoty kolor i idealną konsystencję, wlać do garnka z karmelem gorące wino i całość energicznie wymieszać. Dodać do karmelu z winem goździki, kawałek kory cynamonu, anyż, pieprz czarny i garść śliwek suszonych.

  • Do wina z karmelem i przyprawami włożyć gruszki, gotować wszystko na małym ogniu przez 30min bez przykrycia. Podczas gotowania gruszki przewrócić na drugą stronę. Ugotowane gruszki przełożyć do miski i zalać sosem, w którym się gotowały.

  • Studzić gruszki przez ok. 2 godziny. Gruszki w winie podawać schłodzone z lodami waniliowymi i polane sosem, w którym się gotowały i chłodziły.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0