Zwykłe mleko podgrzać z rozciętą laską wanilii i odstawić na 20 minut.
Flan odciąć nożem od brzegów foremek i wyłożyć na talerzyki.
Na teflonowej patelni roztopić cukier i podgrzewać, poruszając patelnią, aż do jego zbrązowienia.
Następnie wlać do 4 żaroodpornych foremek lub filiżanek.
Poruszając nimi rozprowadzić karmel na dnie.
Ubić jajko i żółtko, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić do smaku.
Z mleka usunąć laskę wanilii i powoli wlać do mieszanki jajecznej, nie przerywając przy tym miesznania.
Powstałą masę wlać do foremek i przykryć folią aluminiową.
Piec w kąpieli wodnej przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu ostudzić, wstawić na 2 godziny do lodówki.