Z kartonu wyciąć: 2 prostokąty o wymiarach 16x14 cm (na dach), 2 prostokąty o wymiarach 16x14 cm, gdzie na wysokości 5 cm ścinamy boki z obu stron w trójkąt, tak aby powstała przednia i tylna ściana domku, 2 prostokąty o wymiarach 12x5 cm (ścianki boczne)
W rondelku rozpuść masło, dolej płynny miód, a gdy składniki zaczną się rozpuszczać dodaj cukier i cukier waniliowy i mieszaj, aż całość się połączy, a cukier w pełni się rozpuści. Pozostaw masę do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, przyprawę korzenną, sodę i kakao. Do ostudzonej masy maślano-miodowej wmieszaj całe jajko, a następnie połącz mokre składniki z suchymi i zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie podziel ciasto na pół i zagnieć każdą część jeszcze raz, tak aby zawarte w składnikach masło zmiękczyło surowe ciasto. Miękkie ciasto rozwałkuj na 2 duże placki, które zmieszczą się na standardowych blachach piekarnika.
Przełóż ciasto na blachy wyłożone papierem do pieczenia i piecz każdy placek oddzielnie w 180°C (program góra-dół) przez ok. 15 minut, aż pierniki nieco się zrumienią. Pierwszy placek będzie podstawą naszego domu, która musi być znacznie większa niż domek. Jak tylko wyjmiesz drugi placek z piekarnika, to przyłóż do niego szablony i wytnij ciasto zgodnie z ich kształtem. Należy to zrobić szybko, bo ciasto stygnie i szybko twardnieje.
Kiedy części domku będą stygnąć, przygotuj lukier. W misce ubij białko na sztywno i w trakcie ubijania dodawaj cukier puder. Przełóż lukier do szprycy, rękawa cukierniczego lub do torebki strunowej z uciętym rogiem, tak aby łatwo się go wyciskało. Lukier będzie stanowił spoiwo łączące części domku i pisak do dekoracji.
Przejdź do składania domku. Na półmisku, na którym będzie stał domek rozłóż papier do pieczenia. Połóż na nim podstawę domku. Następnie wyciskaj na podstawę paski lukru i złóż podstawę naszego domku. Poczekaj chwilę aż lukier zastygnie i doklej dach. Dotnij papier do pieczenia tak, by nie wystawał i przejdź do dekorowania domku. Wykorzystaj do niego pozostały lukier. Dachówki zrób np. z migdałów, narysuj lukrem drzwi i okna, a całość obsyp cukrem pudrem uzyskując efekt śniegu.
Gotowy domek pozostaw na 2 dni – do czasu, aż ciasto nieco zmięknie i skruszeje. W zależności od wykorzystanych składników, domek będzie zdatny do jedzenia nawet przez 3 tygodnie.