00 0
image
Oceń

Domek z piernika

Chyba każdy z nas zna bajkę o Jasiu i Małgosi oraz złej Babie Jadze, która mieszkała w domku z piernika. Mamy dla Was niespodziankę! Taki domek możecie wyczarować sobie we własnej kuchni! Może będzie nieco mniejszy, ale na pewno przebije go smakiem! Bo czy istnieje coś lepszego niż jadalna dekoracja świątecznego stołu? Przedstawiamy Wam przepis na domek z piernika, którego przygotowanie z pewnością sprawi radość i dużym i małym, a przy świątecznym stole cała rodzina będzie podziwiać jego piękny kształt i doskonały smak!

Składniki
Sposób przygotowania
12 godz. Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
12 godz. Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Z kartonu wyciąć: 2 prostokąty o wymiarach 16x14 cm (na dach), 2 prostokąty o wymiarach 16x14 cm, gdzie na wysokości 5 cm ścinamy boki z obu stron w trójkąt, tak aby powstała przednia i tylna ściana domku, 2 prostokąty o wymiarach 12x5 cm (ścianki boczne)

  • W rondelku rozpuść masło, dolej płynny miód, a gdy składniki zaczną się rozpuszczać dodaj cukier i cukier waniliowy i mieszaj, aż całość się połączy, a cukier w pełni się rozpuści. Pozostaw masę do ostygnięcia.

  • Do dużej miski przesiej mąkę, przyprawę korzenną, sodę i kakao. Do ostudzonej masy maślano-miodowej wmieszaj całe jajko, a następnie połącz mokre składniki z suchymi i zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

  • Po tym czasie podziel ciasto na pół i zagnieć każdą część jeszcze raz, tak aby zawarte w składnikach masło zmiękczyło surowe ciasto. Miękkie ciasto rozwałkuj na 2 duże placki, które zmieszczą się na standardowych blachach piekarnika.

  • Przełóż ciasto na blachy wyłożone papierem do pieczenia i piecz każdy placek oddzielnie w 180°C (program góra-dół) przez ok. 15 minut, aż pierniki nieco się zrumienią. Pierwszy placek będzie podstawą naszego domu, która musi być znacznie większa niż domek. Jak tylko wyjmiesz drugi placek z piekarnika, to przyłóż do niego szablony i wytnij ciasto zgodnie z ich kształtem. Należy to zrobić szybko, bo ciasto stygnie i szybko twardnieje.

  • Kiedy części domku będą stygnąć, przygotuj lukier. W misce ubij białko na sztywno i w trakcie ubijania dodawaj cukier puder. Przełóż lukier do szprycy, rękawa cukierniczego lub do torebki strunowej z uciętym rogiem, tak aby łatwo się go wyciskało. Lukier będzie stanowił spoiwo łączące części domku i pisak do dekoracji.

  • Przejdź do składania domku. Na półmisku, na którym będzie stał domek rozłóż papier do pieczenia. Połóż na nim podstawę domku. Następnie wyciskaj na podstawę paski lukru i złóż podstawę naszego domku. Poczekaj chwilę aż lukier zastygnie i doklej dach. Dotnij papier do pieczenia tak, by nie wystawał i przejdź do dekorowania domku. Wykorzystaj do niego pozostały lukier. Dachówki zrób np. z migdałów, narysuj lukrem drzwi i okna, a całość obsyp cukrem pudrem uzyskując efekt śniegu.

  • Gotowy domek pozostaw na 2 dni – do czasu, aż ciasto nieco zmięknie i skruszeje. W zależności od wykorzystanych składników, domek będzie zdatny do jedzenia nawet przez 3 tygodnie.

Porady Gotowanie

Zamiast drobnego białego cukru możesz użyć cukru brązowego lub muscovado, który nada ciastu dodatkowego orzechowego smaku.

Oceny i komentarze: 0