00 0
image
Oceń

Ciasteczka owsiane i mleko korzenne

Składniki
Sposób przygotowania
  • Sposób przygotowania ciasteczek owsianych

  • Przestudzone masło mieszamy z cukrem i dodajemy jajka. Figi i morele kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy je z suchymi składnikami.

  • Otrzymamy mokrą masę, którą najwygodniej nakładać na papier łyżką stołową, zanurzając ją w szklance wody. Nałożoną porcję przyklepujemy na płasko tworząc okrągłe płaskie ciasteczka. Układamy je obok siebie w odstępach.

  • Blaszkę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na temperaturę 180 stopni i pieczemy około 12min. Ciasteczka wyjmujemy, gdy ładnie się zarumienią.

  • Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać przez kilka dni, aby nie stwardniały dobrze jest włożyć je do szklanego słoika lub puszki.

  • Sposób przygotowania mleka korzennego z miodem

  • Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy sporą łyżkę miodu, szczyptę imbiru, kilka ziaren kardamonu i laskę cynamonu. Podgrzewamy, uważając, żeby mleko nie wykipiało.

Oceny i komentarze: 0