Sposób przygotowania ciasteczek owsianych
Przestudzone masło mieszamy z cukrem i dodajemy jajka. Figi i morele kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy je z suchymi składnikami.
Otrzymamy mokrą masę, którą najwygodniej nakładać na papier łyżką stołową, zanurzając ją w szklance wody. Nałożoną porcję przyklepujemy na płasko tworząc okrągłe płaskie ciasteczka. Układamy je obok siebie w odstępach.
Blaszkę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na temperaturę 180 stopni i pieczemy około 12min. Ciasteczka wyjmujemy, gdy ładnie się zarumienią.
Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać przez kilka dni, aby nie stwardniały dobrze jest włożyć je do szklanego słoika lub puszki.
Sposób przygotowania mleka korzennego z miodem
Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy sporą łyżkę miodu, szczyptę imbiru, kilka ziaren kardamonu i laskę cynamonu. Podgrzewamy, uważając, żeby mleko nie wykipiało.