00 0
image
Oceń

Chleb bezglutenowy

Pieczenie chleba jest bardzo proste, lecz wymaga cierpliwości i przestrzegania proporcji dobieranych składników. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy i miej pewność, że pieczywo będzie pięknie wyrośnięte, pyszne w smaku, który nie odbiega od tradycyjnych chlebów. Nasz przepis na chleb bezglutenowy jest też zgodny z zasadami diety wegańskiej.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Przesiej mąki przez sitko i dodaj porcjami wszystkie składniki.

  • Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu, do momentu aż drożdże zaczną pracować, a ciasto urośnie.

  • Po 20-30 minutach, delikatnie wymieszaj i przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut.

  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz chleb bezglutenowy przez ok. 50-60 minut.

  • Wystudź pieczywo na kuchennej kratce.

Porady Gotowanie

Niezależnie od rodzaju pieczonego chleba, najlepsze efekty osiągniesz, gdy ustawisz funkcję piekarnika na  grzanie „góra - dół”, a chleb ułożysz na niższych półkach piekarnika.

Do przepisu możesz dodawać ulubione dodatki np. oliwki czy suszone pomidory. 

Oceny i komentarze: 0