Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Buchty – tradycyjne słodkie bułki

Buchty nie jedno mają imię. W zależności od regionu Polski, nazywane są pampuchami, kluskami parowymi, parzakami czy parowańcami. Te tradycyjne drożdżowe ciastka można piec w piekarniku lub gotować na parze. Sprawdź przepis na domowe buchty, które z dumą podasz na deser w czasie Świąt Wielkanocnych.

Składniki
Porcja dla: 14
Sposób przygotowania
2 godz.30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
2 godz.30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Przesiej mąkę do sporej miski. Na środku stożka zrób dołek, wsyp pokruszone drożdże, zasyp połową cukru, polej 125 ml ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

  • Odstaw mieszankę na ok. 20 -25 minut aż ciasto urośnie.

  • Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto.

  • Odstaw miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny.

  • Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy, a następnie uformuj kulki o wadze 50 g.

  • Przygotuj tortownicę (średnica 26 cm): wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj boki tłuszczem.

  • Ułóż kulki ciasta blisko siebie, tak by się stykały, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na bok do ponownego wyrośnięcia. Gdy kulki podwoją swój rozmiar, posmaruj je rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

  • Piecz buchty przez 25-30 minut (ostatnie 8 minut przykryj folią aluminiową, żeby bułki nie przypiekły się z wierzchu).

  • Wystudź bułeczki i posyp je cukrem pudrem.

Oceny i komentarze: 0