Batoniki Mango Lassi

Grecka jogurtowa przekąska zainspirowana tradycyjnym hinduskim napojem jogurtowym lassi to idealna kombinacja kremowej konsystencji, orzeźwienia, słodyczy i przypraw. Zakochasz się w kremowej sernikowej konsystencji połączonej z chrupiącą otoczką z pistacji i kokosa.

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 90 kcal, 6 g tłuszczu ogółem, 4 g tłuszczu nasyconego, 8 mg cholesterolu, 53 mg sodu, 6 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka, 5 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 36
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 4 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
4 min Czas gotowania
  • Włóż mango do mikrofali na 2 i 1/2 minuty lub aż zmięknie. Zblenduj w malakserze albo blenderze. Odstaw na bok.

  • Wlej śmietankę kokosową do średniej wielkości miski, którą możesz wsadzić do mikrofali. Posyp równo powierzchnię żelatyną. Metalową trzepaczką wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw na 5 minut, aż żelatyna stężeje. Włóż do mikrofali na 1 i 1/2 minuty, mieszając co 30 sekund. Wyjmij z mikrofali i odstaw do ostudzenia.

  • W międzyczasie ubijaj przez ok. 3 min mikserem na średnich obrotach jogurt z serem śmietankowym, aż będzie gładki i kremowy. (Jeśli to mikser z misą, użyj końcówki z metalową trzepaczką). Zmieszaj z puree z mango, wanilią ( same kryształki), kardamonem, imbirem, solą i miodem. Ubijaj przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj masę ze śmietanką kokosową do masy jogurtowej, ubijając aż dobrze się wymieszają.

  • Wlej masę do nienatłuszczonej formy lub naczynia do pieczenia o rozmiarze ok. 35x25 cm. Owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny lub do momentu całkowitego zastygnięcia. Potnij na prostokąty ok. 5x3 cm.

  • W płaskim naczyniu zmieszaj kokosa i pistacje. Batoniki Mango Lassi obtocz w wiórkach i orzechach, pokrywając równo z każdej strony. Przechowuj w lodówce przed podaniem.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Aby uprażyć wiórki kokosowe, rozłóż je równo cienką warstwą na małej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 3 min w piekarniku nagrzanym do 160°C. Ostrożnie wyjmij z piekarnika. Zamieszaj. Włóż z powrotem do piekarnika i praż jeszcze 2-3 minut, lub aż wiórki się zarumienią. Wiórki łatwo się przypalają, więc zwracaj uwagę na czas. Upraż pistacje w suchym rondlu na średnim ogniu. Praż przez 2-3 minut, często mieszając. Wyjmij pistacje z rondla; odstaw do wystygnięcia.

Informacje o wartości odżywczej

(Porcji)

  • Kalorie: 90

Oceny i komentarze: 0