Arbuzowa granita z winem rosé i chilli

Sos chamoy, czyli tradycyjna przyprawa z meksyku, nadaje tej arbuzowo-winnej kompozycji delikatne pikantny smak. Wystarczy zmieszać składniki, zamrozić i nałożyć do miseczek, aby cieszyć się orzeźwiającym i owocowym smakiem niskoalkoholowego koktajlu.

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 188 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 603 mg sodu, 45 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka, 38 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas przygotowania
  • Sos Chamoy: Do blendera włóż wszystkie składniki, zamknij pojemnik blendera. Blenduj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku, nie dłużej niż 5 dni. (Sosu Chamoy wystarczy do przygotowania 2 porcji Arbuzowej granity.)

  • Arbuzowa granita z sosem Chamoy: Do blendera włóż wszystkie składniki, zamknij pojemnik blendera. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania całkowicie jednolitej masy.

  • Wlej masę do dużego pojemnika przystosowanego do zamrażania (ok. 35x25 cm). Owiń folią spożywczą. Zamrażaj przez 3-4 godzin, mieszając i zdrapując masę z boków pojemnika co około 30-45 minut, aby uzyskać puszystą konsystencję lodu.

  • Podawaj w salaterkach nakładając łyżką do lodów. Przyozdób świeżym arbuzem i posyp dodatkowo chilli, jeśli masz ochotę.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Nałóż granitę łyżką do kieliszka i odczekaj 10 minut, aż odpowiednio się stopi. Zamieszaj i podawaj jako orzeźwiający lodowy koktajl. W wersji bezalkoholowej zastąp wino rosé różową lemoniadą lub sokiem z różowych grejpfrutów.

Informacje o wartości odżywczej

(Porcji)

  • Kalorie: 188

Oceny i komentarze: 0